fbpx

Άρθρο

Συμβουλές για αποτοξίνωση μετά το 3ήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Εμείς οι Έλληνες είμαστε μερακλήδες..και όταν κάνουμε τις εξορμήσεις μας στα χωριά μας, τιμούμε την Ελληνική κουζίνα δεόντως. Λιπαρά κρέατα, γλυκά, αλμυρά εδέσματα και πολύ αλκοόλ είναι οι λόγοι που με την επιστροφή μας στην καθημερινότητα δυσκολευόμαστε αρκετά να μπούμε πάλι σε ρυθμό καθώς το σώμα μας έχει επιστρέψει ναι μεν ξεκούραστο αλλά γεμάτο τοξίνες!

Ακούμε πολλά για αποτοξίνωση, ειδικά την περίοδο πριν και μετά τις διακοπές. Τα μέσα ενημέρωσης και οι γκουρού της υγείας μας πείθουν ότι η «αποτοξίνωση» είναι μια λύση στα ζητήματα υγείας του σύγχρονου κόσμου. Ποια είναι όμως η διαδικασία αποτοξίνωσης και τι ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε όταν «αποτοξίνουμε» το σώμα μας;

Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε στο λεμφικό σύστημα, ένα δίκτυο το οποίο έχει πρωταρχικό παράγοντα στη διαδικασία αποτοξίνωσης. Θα μιλήσουμε λοιπόν για το πώς να βελτιώσετε την υγεία σας βοηθώντας το λεμφικό σας σύστημα να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα.

Τι είναι η αποτοξίνωση και γιατί πρέπει να σε νοιάζει;

Με απλά λόγια, η αποτοξίνωση του οργανισμού είναι η απομάκρυνση των τοξινών και των αποβλήτων από το σώμα μας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αποτοξίνωσης του σώματος και τα όργανα που πρωταγωνιστούν είναι το συκώτι, τα νεφρά, το λεμφικό σύστημα και το δέρμα μας.

Το πλούσιο φαγητό, το αλκοόλ, το στρες και οι κακές επιλογές τρόπου ζωής αναγκάζουν τα συστήματά αυτά να εργαστούν σκληρότερα. Όταν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις εμφανίζουν δύσκολες καταστάσεις όπως δυσλειτουργία εντέρου, μεταλλική ή πικρή γεύση στο στόμα, κούραση, κακή διάθεση, πονοκέφαλο, τριχόπτωση, παχυσαρκία, κυτταρίτιδα, οιδήματα, δερματικά προβλήματα. Ως εκ τούτου όλες οι ασθένειες επιβαρύνονται όταν υπάρχει τοξίνωση.

Στις διακοπές πολλοί από εμάς υπερβάλλουμε λίγο με τους εορτασμούς και υποφέρουμε με την επιστροφή μας για αυτό και ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη βελτιστοποίηση της υγείας σας αυτή την εποχή του χρόνου.

Οι συμβουλές σε αυτό το άρθρο είναι σχετικές οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και οποτεδήποτε χρειάζεται να κάνετε ένα διάλειμμα και να καθαρίσετε το σώμα σας!

Τι συμβαίνει όταν η κυκλοφορία της λέμφου μας δεν είναι βέλτιστη;

Κατακράτηση νερού – Τα πρησμένα πόδια, χέρια και άλλα μέρη του σώματος μπορεί να προκληθούν από συσσώρευση νερού, συχνά ως αποτέλεσμα κακής λειτουργίας της λέμφου.

Οίδημα ιστού – Όταν το λεμφικό σύστημα είναι φραγμένο, οι ιστοί μας μπορεί να διογκωθούν με λεμφικό υγρό, μια κατάσταση γνωστή ως λεμφοίδημα.

Άλλα σημάδια πιθανών μπλοκαρισμάτων είναι η κακή κατάσταση του δέρματος, η χρόνια κόπωση, η αύξηση βάρους, το κρυολόγημα και η γρίπη και η αρθρίτιδα.

Πώς να αποτοξινώσετε το λεμφικό σύστημα

Το λεμφικό σύστημα είναι από τα σημαντικότερα δίκτυα στο σώμα μας που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και την απομάκρυνση των αποβλήτων.

Η διατήρηση ενός υγιούς λεμφικού συστήματος είναι απαραίτητη όλο το χρόνο. Δεν είναι πολύ περίπλοκο, αλλά κατά τη διάρκεια των διακοπών το ανοσοποιητικό μας σύστημα δέχεται μεγάλη πίεση. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λιπαρά, το αλκοόλ, η έλλειψη ύπνου και το άγχος των γιορτών καταστρέφουν τα φυσικά συστήματα αποβολής των απορριμμάτων του σώματός μας. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση του κρυολογήματος και της γρίπης, της ακμής, της θαμπής όψης του δέρματος, της κούρασης και της ευερεθιστότητας.

Δείτε πώς μπορείτε να διατηρήσετε ένα υγιές λεμφικό σύστημα:

#1. Κλείστε ένα λεμφικό μασάζ

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βελτιώσετε τη λεμφική λειτουργία του σώματός σας είναι να κάνετε λεμφικό μασάζ που εκτός από ευχάριστη εμπειρία, σας κάνει και πραγματικά καλό στο σώμα σας! Το Λεμφικό μασάζ έχει ως σκοπό του την βελτίωση της λεμφικής κυκλοφορίας για την θεραπεία προβλημάτων όπως η κυτταρίτιδα, το αίσθημα πρηξίματος και η κατακράτηση υγρών. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι του Dr. Emil Vodder και αποσκοπεί στην βελτίωση της φυσικής κινητικότητας των λεμφαγγείων. Συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των οιδημάτων και βοηθά τους αθλητές να αυξήσουν την κυκλοφορία κατα την ανάρρωση από κάποιον τραυματισμό. Η μάλαξη είναι χαμηλής πίεσης και γίνεται στο σώμα για 45’ με 15’ ανάπαυσης στο τέλος της συνεδρίας.

Όταν το σύστημα των λεμφαδένων στο σώμα σας δεν λειτουργεί σωστά (μπορεί μερικές φορές να είναι υποτονικό και αναποτελεσματικό λόγω τοξικής υπερφόρτωσης), ένας θεραπευτής μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των κόμβων σε δράση. Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να συμπιέσουν απαλά τις περιοχές του σώματος όπου βρίσκονται οι λεμφαδένες. Αυτό βοηθά στην ώθηση της λέμφου γύρω από το σώμα και το αποτέλεσμα είναι η αποβολή των τοξινών, η αύξηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και η μείωση του οιδήματος, του πρηξίματος και της κατακράτησης νερού.

Εάν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα λεμφικό μασάζ, σας συνιστούμε να κλείσετε μια συνεδρία για να γνωρίσετε τι μπορεί να κάνει ένα μασάζ αποτοξίνωσης για εσάς. Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καθαρίσετε το σύστημά σας και να ξεκινήσετε από την αρχή.

#2. Χρησιμοποιήστε βότανα για οφέλη στο λεμφικό σύστημα

Αγαπάμε τις φυσικές θεραπείες για οτιδήποτε σχετίζεται με το σώμα (και σε αυτό συμπεριλαμβάνουμε το μασάζ). Η φύση μας έχει δώσει βότανα που θεραπεύουν, καθαρίζουν και προάγουν την καλή υγεία. Γιατί να μην τα χρησιμοποιήσετε; Η επιστήμη μας έχει δείξει ότι πολλά από τα πιο κοινά βότανα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η πικραλίδα, το τζίντζερ, ο κόλιανδρος, τα φύλλα αγκινάρας και το γαϊδουράγκαθο είναι σπουδαίοι σύμμαχοι της αποτοξίνωσης.

Δοκιμάστε τσάι τζίντζερ και κουρκουμά με μια κουταλιά φυσικό μέλι. Είναι ένα υπέροχο ρόφημα αποτοξίνωσης που φτιάχνεται εύκολα και δεν περιέχει καφεΐνη. Τα αφεψήματα από βότανα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε μερικά από αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σας.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη διατροφή για την υγεία, γιατί να μην κλείσετε μια συνεδρία με έναν διατροφολόγο; Μικρές βελτιώσεις στη διατροφή μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στα επίπεδα ενέργειας, στο δέρμα και στη γενική υγεία σας.

#4. Φάτε φυσικά

Η καλή και ποιοτική  διατροφή είναι ένας από τους πυλώνες της υγείας. Ανεξάρτητα από το πόσο ασκείστε, ξεκουράζεστε, κοιμάστε και φροντίζετε το σώμα σας, εάν δεν τρώτε σωστά για το σώμα σας, θα παλεύετε πάντα ενάντια στην τοξική υπερφόρτωση.

 Οι ακόλουθες τροφές θα βοηθήσουν στον καθαρισμό του λεμφικού συστήματος:

Βραζιλιάνικα φυστίκια, Σπιρουλίνα, Αβοκάντο, Λιναρόσπορος (έλαιο και μορφή σπόρων), Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

#5. Άσκηση υπέρ της λεμφικής παροχέτευσης

Ναι, γνωρίζουμε ότι πιθανότατα βομβαρδίζεστε με διαφημίσεις για νέες συνδρομές στο γυμναστήριο και προγράμματα αδυνατίσματος για μείωση πόντων μέχρι το καλοκαίρι αλλά η άσκηση δεν έχει να κάνει μόνο με την απώλεια βάρους (το ξέρατε όμως). Ως άνθρωποι, πρέπει να ασκούμαστε για να διατηρήσουμε την υγεία των συστημάτων στο σώμα μας. Είχαμε σχεδιαστεί για να κινούμαστε και όταν δεν το κάνουμε, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται λίγο νωθρά. Το λεμφικό σύστημα του σώματός μας είναι επιρρεπές σε υποτονική απόκριση όταν δεν ασκούμαστε αρκετά.

Πρέπει να μετακινήσουμε τη λέμφο γύρω από το σώμα για να διατηρήσουμε τη βέλτιστη υγεία. Οι μύες βοηθούν στην κίνηση της λέμφου στο σώμα. Είτε μέσω της αναπνοής, των εντερικών κινήσεων ή της δράσης των μυών, η λέμφος σπρώχνει γύρω από το σώμα βοηθώντας στην απομάκρυνση των τοξινών. Ακόμη και η απλή μετακίνηση θα κάνει καλό. Το να κάθεστε σε ένα γραφείο όλη μέρα ή σε έναν καναπέ μετά τη δουλειά σίγουρα θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Το σώμα αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα μέσω διαφόρων καναλιών και η αναπνοή είναι ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε την αποβολή των αποβλήτων. Η βαθιά αναπνοή λειτουργεί καλύτερα από τη ρηχή αναπνοή που κάνουμε οι περισσότεροι από εμάς στις καθιστικές δουλειές μας. Οποιαδήποτε άσκηση που αυξάνει τον καρδιακό μας ρυθμό θα μας βοηθήσει να αναπνεύσουμε πιο βαθιά και θα ενθαρρύνει το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες.

#6. Επισκεφτείτε τη σάουνα, το υδρομασάζ ή το ατμόλουτρο

Όχι μόνο για λόγους χαλάρωσης, οι σάουνες και τα ατμόλουτρα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη διαδικασία αποτοξίνωσης.

Η εφίδρωση είναι ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα. Αλλά οι σάουνες, τα ατμόλουτρα και άλλες μορφές θερμοθεραπείας βοηθούν τα λεμφικά μας συστήματα με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Μειώνει το άγχος
  • Καθαρίζει το δέρμα
  • Ξεπλένει τις τοξίνες
  • Χαλαρώνει και καταπραΰνει τους μύες

Βελτιώσεις στην ποιότητα του ύπνου έχουν επίσης παρατηρηθεί με τη χρήση σάουνας. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ένας καλός ύπνος θα κάνει θαύματα στο λεμφικό σας σύστημα

Εάν ακολουθήσετε τις περισσότερες από τις συμβουλές σε αυτό το άρθρο, θα πρέπει να είστε σε θέση να κάνετε σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των λεμφαδένων σας. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν κάνετε δραστικές αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση. Εάν είστε ήδη υγιείς και δεν έχετε προβλήματα με την άσκηση, τότε κάνοντας κάποιες άμεσες αλλαγές θα δείτε άμεσα αποτελέσματα.

Θέλετε τους πιο γρήγορους τρόπους για να βελτιώσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος; Πίνετε πολύ νερό, περπατήστε 30 λεπτά την ημέρα, αναπνεύστε βαθιά και κάντε λεμφικό μασάζ μία φορά την εβδομάδα. Με αυτές τις αλλαγές θα δείτε διαφορά στον τρόπο που λειτουργεί το σώμα σας και δεν θα αργήσετε να χαρείτε τα οφέλη ενός υγειούς σώματος.

Πηγή Πολύτιμων Πληροφοριών από την Bodywise Clinic