fbpx

Άρθρο

Η Θεραπευτική Επίδραση του Φωτός στο Δέρμα

Η φωτοθεραπεία με LED είναι μια απόλυτα ασφαλής διαδικασία . Θεωρείται μια μορφή θεραπείας φωτός που δεν προκαλεί μακροχρόνια βλάβη στο δέρμα. Η διαδικασία είναι επίσης μη επεμβατική και έχει λίγους κινδύνους.

Σε αντίθεση με περισσότερες επεμβατικές διαδικασίες όπως η θεραπεία με λέιζερ, οι λυχνίες LED δεν καίνε το δέρμα. Επίσης, δεν προκαλούν πόνο.

Η φωτοθεραπεία με LED θα πρέπει να αποφεύγεται σε ορισμένες περιπτώσεις:

• Εάν λαμβάνετε ισχυρά φάρμακα για ακμή που προέρχονται από την βιταμίνη Α, και αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στο φως.

• Εάν χρησιμοποιείτε προιόντα στο δέρμα σας που σας κάνουν ευαίσθητο στο φως του ήλιου.

• Εάν έχετε εξανθήματα που δεν έχουν επουλωθεί ή κάποια άλλη δερματική πάθηση όπως ψωρίαση. Η θεραπεία με κόκκινο φως μπορεί να βοηθήσει στην ψωρίαση, αλλά μόνο αν τη χρησιμοποιείτε σε συνδυασμό με τις τακτικά συνταγογραφούμενες θεραπείες σας και μετά από συνεννόηση με τον ιατρό.

Κάθε θεραπεία με LED διαρκεί περίπου 20 λεπτά ανάλογα βέβαια και με την περιοχή που θα εφαρμοστεί. Ο αριθμός των συνεδριών ποικίλει και εξαρτάται από τα αποτελέσματα που θέλετε να επιτύχετε.
Ενώ η θεραπεία με φως LED μπορεί τεχνικά να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, η πιο δημοφιλής χρήση της είναι για το πρόσωπο ,αφού οι περισσότερες δερματικές παθήσεις τείνουν να εμφανίζονται στο πρόσωπό σας.
Η θεραπεία με LED μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στον αυχένα και το στήθος, καθώς και σε άλλες περιοχές που μπορεί να εμφανίσουν σημάδια γήρανσης.

Η θεραπεία με μπλε φως στοχεύει στους σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τα θυλάκια των τριχών και ρυθμίζουν την λιπαρότητα του δέρματος. Οι σμηγματογόνοι αδένες είναι απαραίτητοι για την σωστή ενυδάτωση του προσώπου, ωστόσο, αυτοί οι αδένες μπορούν να γίνουν υπερδραστικοί, παράγοντας πολύ περισσότερο σμήγμα και οδηγώντας σε λιπαρό δέρμα και ακμή. Επομένως, η θεραπεία με μπλε LED φως μπορεί να στοχεύσει αυτούς τους αδένες και να τους κάνει λιγότερο δραστήριους. Έτσι, μπορεί να δείτε λιγότερα ξεσπάσματα ακμής στο πρόσωπό σας. Το μπλε φως μπορεί επίσης να εξαλείψει τα βακτήρια που προκαλούν ακμή.
Συχνά, το μπλε φως LED χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το κόκκινο φως LED για ακόμη πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Επιταχύνει την διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων.

Σε δοκιμή των ειδικών φάνηκε ότι τα τραύματα ασθενών που υποβάλλονταν καθημερινά σε 30λεπτη φωτοθεραπεία υπό μορφή LED επουλώνονταν κατά μέσον όρο δύο ημέρες νωρίτερα συγκριτικά με εκείνα άλλων ασθενών που δεν ακολουθούσαν την ίδια θεραπεία. Η έκθεση στο φως ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και συνεπώς τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στην περιοχή της πληγής – στοιχεία απαραίτητα για την επούλωσή της. Το κόκκινο ή υπέρυθρο φως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επιδερμίδας, του εξωτερικού στρώματος του δέρματος. Η επιδερμίδα απορροφά τις ακτίνες φωτός, οι οποίες στη συνέχεια διεγείρουν τις πρωτεΐνες του κολλαγόνου, αναγκάζοντας την παραγωγή περισσότερου κολλαγόνου.

Ως αποτέλεσμα, το δέρμα σας θα φαίνεται πιο λείο και απαλό, γεγονός που μπορεί να μειώσει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Το κόκκινο φως LED επίσης μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή ενώ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που μπορεί να σας δώσει μια πιο υγιή λάμψη.

Πρασινο Φως

Βελτιώνει τη διαδικασία επούλωσης της “φθαρμένης” επιδερμίδας, βοηθά στην εξισορρόπηση της μελανίνης και ρυθμίζει την παραγωγή σμήγατος, με αποτελεσμα ένα δέρμα με απόλυτη ισορροπία λιπαρότητας και ενυδάτωσης απαλλαγμένο από υπερμελαγχρώσεις.

Το κίτρινο Φως Βοηθά στην αποβολή τοξινών μέσω του λεμφικού συστήματος καθώς προωθεί την καλύτερη λειτουργία του. Ακόμα προσφέρει ενέργεια στα κύτταρα, βελτιώνοντας την ενδοκυτταρική οξυγόνωση. Βελτιώνει το τραχύ και θαμπό δέρμα και καταπολεμά τους ερεθισμούς και τις εξάρσεις ενός πολύ ευαίσθητου δέρματος.

Πορτοκαλί Φως

Μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, στις ΗΠΑ, έδειξε ότι το πορτοκαλί φως αποτελεί «φάρμακο» ενάντια στην αϋπνία, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Βάσει των αποτελεσμάτων τους, οι εθελοντές προχωρημένης ηλικίας που εκτίθεντο σε πορτοκαλί φως επί 30 λεπτά, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τα προβλήματα ύπνου που παρουσίαζαν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το πορτοκαλί φως επηρεάζει τον μηχανισμό της ισορροπίας που κρύβεται στο εσωτερικό του αφτιού.

Έχει την ικανότητα να αναζωογονεί τα κύτταρα του δέρματος, να αυξάνει την κυτταρική αναγέννηση, να παρατείνει τη ζωή των κυττάρων, να ανακουφίζει τη φλεγμονή και να καθαρίζει το δέρμα. Εξαιρετικό για συνδυασμό δέρματος.

Κυανό Φως

Δρα ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας για το δέρμα, αντιμετωπίζοντας το πρησμένο και φλεγμένο δέρμα. Έχει αποδειχθεί ότι έχει απίστευτα χαλαρωτικές ιδιότητες, ηρεμώντας το δέρμα για να προωθήσει την επούλωση, να θεραπεύσει το φλεγμένο δέρμα και να μειώσει το μέγεθος των διογκωμένων τριχοειδών αγγείων. Είναι επίσης ένας αποτελεσματικός αναστολέας του πόνου